Durszlak.pl

sobota, 22 stycznia 2011

Sernik Dukanowy

Pyszne ciasto ... w smaku przypomina tradycyjny sernik i przyznam szczerze, że nie tęskno mi za nim od kiedy odkryłam to pyszne, mokre ciasto, które możemy robić na wiele sposobów, bo przepisów jest tyle, ile osób stosujących dietę dukana.
  • 800 gram chudego twarogu (zmielony, nie zmielony, to od Was zależy jaką konsystencję chcecie uzyskać)
  • 6 jaj
  • 3 łyżki skrobii kukurydzianej
  • słodzik, wg uznania (sypki 2-3 łyżki)
  • aromat
  • szklanka mleka
Ja z natury jestem leniem, i wszelkie przepisy w których stoi "oddzielić białka od żółtek" zazwyczaj modyfikuje na "zmieszać wszystko razem" i tak też zrobiłam w tym przepisie, zmiksowałam wszystkie składniki na jednolitą masę, sernik tak czy siak opada, więc bezsensownym było dla mnie osobne ubijanie białek dodających pusztysość. Aby sernik nie opadł, zaraz po upieczeniu należy odkroić brzegi od blaszki, i studzić w piekarniku. Pieczemy w 180 stopniach ok. 60 do 70 minut. Sprawdzamy suchość patyczkiem.

Aby urozmaicić sernik, możemy do połowy masy dodać kakao.
Na końcu również nada smak polewa czekoladowa (mleko w proszku+słodzik+kakao+mleko = ja składniki dodaję na oko, i sprawdzam konsystencję, za gęste więcej mleka, za rzadkie więcej mleka w proszku)



1 komentarz:

  1. Bardzo lubię dukanowe serniki. Najbardziej z dodatkiem cytryny albo cynamonu.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń