Durszlak.pl

sobota, 5 marca 2011

Kapuśniaczki

Przepis zeskanowała mi już parę dni temu Mama, z jakiejś nowej gazety z dukanowymi przysmakami, a ponieważ jestem zwolenniczką kapusty kiszonej, to .. nie obyło się bez spróbowania tego wynalazku.
Kapuśniaczki są PYSZNE :)

  • 30 dag kiszonej kapusty
  • 6 łyżek otrąb
  • 5 jajek 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • przyprawy dowolone
  • suszone grzybki
Kapustę dusimy przez godzinę z przyprawami i grzybkami. Po wystudzeniu odciskamy i szatkujemy. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka, otręby, proszek do pieczenia i kapustę mieszamy razem, a białka w oddzielnej misce ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Mieszamy delikatnie białka z masą kapuścianą. Rozlewamy do foremek dowolnych (u mnie były to dwie duże keksówki, ale myślę, że muffinkowe foremki również by się tu nadały) Pieczemy w 180 stopniach około 30 min, do zbrązowienia. Oczywiście ciasto opada (niestety) po wyjęciu z piekarnika, ale ten smak ... mmmm ...




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz