Durszlak.pl

poniedziałek, 18 kwietnia 2011

Czekoladowiec rabarbarowy

Sezon rabarbarowy oficjalnie rozpoczęty :)
zapraszam na pyszne ciasto czekoladowe z kawałkami rabarbaru


  • 5 jajek
  • 3 łyżki skrobii kukurydzianej
  • 3 łyżki słodziku w proszku
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki oleju parafinowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 laski rabarbaru
Białka ubijamy, a resztę składników w osobnej misce mieszamy. Łączymy wszystko razem. Konsystencja dość gęstego ciasta naleśnikowego. Przelewamy do keksówki i dosypujemy pokrojony w kosteczką rabarbar. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Jak wiadomo piekarnik piekarnikowi nie równy, więc najlepiej sprawdzić "suchość" patyczkiem.


3 komentarze:

  1. Ciasto wygląda bardzo okazale. Podoba mi się bardzo. Muszę coś takiego sama upiec w wolnej chwili.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie, jak dobrze, że rabarbar już jest :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, koniecznie muszę zrobić to cudeńko, szczególnie, że jest czekoladowe... ;))) mniam mniam

    OdpowiedzUsuń