Durszlak.pl

piątek, 8 października 2010

Ciasto czekoladowe przekładane

Pyszne! Pyszne, jeszcze raz pyszne.

  • 5 jajek
  • 3 łyżki skrobii kukurydzianej
  • 3 łyżki słodziku w proszku
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki oleju parafinowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
Białka ubijamy, a resztę składników w osobnej misce mieszamy. Łączymy wszystko razem. Konsystencja dość gęstego ciasta naleśnikowego. Ilość składników jest na małą keksówkę. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach, jednak piekarnik piekarnikowi nie równy, więc najlepiej sprawdzić patyczkiem podczas pieczenia, czy jest już ciasto suche w środku.
Po wystudzeniu przekrajamy na 3 części (ciasto pięknie wyrasta) i robimy masę:
  • 4 łyżki serka homogenizowanego
  • aromat waniliowy
  • słodzik (ilość dowolna do smaku)
  • żelatyna 1 łyżeczka rozpuszczona we wrzątku
Przekładamy jedną część ciasta, do tego robimy dżem rabarbarowy
  • rabarbar pokrojony w kostkę
  • słodzik
  • cynamon
  • goździki
Wszystko dusimy na wolnym ogniu, aż powstanie nam dżem.

Przekładamy kolejną część ciasta. Wuala :) Gotowe. Ja do niego robię nutelkę, jako polewę
  • 7 łyżek odtłuszczonego mleka w proszku
  • słodzik 1 łycha
  • 1 - 2 łyżeczki kakao
  • 3 łyżki mleka w płynie 
i polewamy ciasto, do lodówy najlepiej na całą noc.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz