Durszlak.pl

środa, 27 października 2010

Dżem truskawkowy

Proszę Państwa, oto dżem !!! Jeżeli ktoś mi powie, że na diecie Dukana nie można jeść pyszności, to ...... się GRUBO MYLI !!!!
  • 3/4 torebki ulubionej herbaty (ja użyłam tradycyjnie truskawkowej)
  • łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżeczki skrobii kuku
Zalewamy torebki herbaty, tak mniej więcej do połowy, no może 3/4 kubka. Zaparzamy, po 15 minutach, odsączamy torebki, w rondelku podgrzewamy herbatę, dodając skrobię. Nie przejmujemy się grudkami, to ma być dżem (choć u mnie się skrobia rozpuściła dość dobrze) a na koniec łyżeczkę żelatyny i do lodówy! Najlepiej co 20 minut zamieszać, aby masa nie stężała całkowicie, a miała konsystencję marmoladowatą :)

a oto DŻEM :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz